Ştiri medicale

Cât de mult rezistă plombele dentare?

Scris în data de 13 Dec 2010

Compoziţia plombelor dentare au o caracteristică problematică, în sensul în care ‘graniţa’ dintre plombă şi dinte se deteriorează în timp, în unele cazuri chiar aproape 50% într-un an. Pe măsură ce această ‘granita” se deteriorează, accesul bacteriilor în această zonă este permis şi drept consecinţă dinţii se pot caria din nou.

Cum pătrund bacteriile după aplicarea plombei dentare?

Un profesor finlandez a studiat anumite enzime în structura dintelui şi rolul lor în menţinerea sănătoasă a dintelui.  Aceste enzime descompun colagenul, care este o componentă importantă a dentinei. Echipa finlandeză de cercetare a constatat că aceste enzime ale dentinei sparg colagenul. Prin inhibarea activităţii enzimelor, cercetătorii au reuşit cu succes să încetinească procesul de deteriorare a suprafeţei dintre dinte şi plombă şi în unele cazuri de prevenire a deteriorării complete.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în studiile clinice, unde deteriorarea suprafeţei dintre dinte şi plombă a fost minimă sau aproape inexistentă.  Activitatea enzimei din structura dintelui poate fi rapid şi uşor inhibată prin adăugarea de clorhexidină înainte de aplicarea plombei pe dinte. Clorhexidina este o substanţă care este la îndemână oricărui medic dentist în activitatea lui de zi cu zi. Cercetătorul finlandez asigură medicii dentişti că această practică poate fi aplicată imediat în cabinetele stomatologice în beneficiul pacienţilor.

Cum ne putem prelungi viaţa plombelor?

În mod normal, fiecare cabinet stomatologic trebuie să acorde fiecărui pacient care a avut parte de un tratament dentar cu plombă, o garanţie de 6 luni. Fiecare dinte noi îşi doreşte să îşi păstreze plombele pentru cât mai mult timp. Sursele problemelor noastre sunt diverse : de la îngrijirea precară a dinţilor, o sănătate orală deficitară şi până la afecţiuni precum scrâşnirea dinţilor sau bruxism.

Cea mai la îndemână soluţie de prelungire a  vieţii unei plombe este să avem o igienă orală corectă şi să ne menţinem dinţii sănătoşi prin controlul periodic la medicul dentist, din 6 în 6 luni, prin schimbarea periuţei de dinţi la fiecare 3 luni şi prin evitarea băuturilor colorate care modifică culoarea plombei.

sursa: dentist.ro