Ştiri medicale

Există un timp de acţionare optim pentru albirea dinţilor acasă?

Scris în data de 16 Nov 2010

Cu cât este mai îndelungat timpul de albire, cu atât este mai rapid efectul de albire – şi mai mare sensibilitatea dinţilor, conform “Journal of the American Dental Association” (Jurnalul Asociaţiei Americane de Stomatologie).

Timpul de aplicare pentru 10% carbamid de peroxid (CP) cu gutieră pentru albirea la domiciliu este în mod obişnuit cuprins între patru şi opt ore, notează un grup de cercetători brazilieni. Ei au dorit să compare eficienţa albirii şi sesibilitatea dintelui asociată cu tradiţionala protecţie de opt ore pentru noapte cu 10% gel CP cu eficienţa şi sensibilitatea asociată cu perioadele mai scurte de acţionare.

Ei au recrutat 60 de pacienţi şi i-au împărţit în 4 grupuri. Toţi participanţii au folosit CP de 10% într-o gutieră de albire. Perioadele zilnice de aplicare erau de 15 minute, 30 de minute, o oră sau opt ore.  Participanţii şi-au albit dinţii timp de 16 zile; cei care nu au fost mulţumiţi cu rezultatele obţinute,au extins timpul de albire până când au fost satisfăcuţi.

Pacienţii au înregistrat sensibilitatea dinţilor pe o scală de la 0-4. Cercetătorii au folosit un spectrofotometru şi un ghid de nuanţe pentru a măsura schimbările nuanţelor.

Participanţii din grupurile de una şi opt ore şi-au albit dinţii timp de 18 şi, respectiv 16 zile (p> 0,05); statistic, au fost necesare perioade mai îndelungate pentru participanţii din celelalte două grupuri (p<0,001) pentru a fi mulţumiţi de rezultate. Ratele de sensibilitate ale dinţilor pacienţilor au fost similare între perioadele de aplicare de 15 min, 30 min şi o oră (p> 0.05) şi statistic mai scăzute în grupul de opt ore.

„Rezultatele acestui studiu arată că deşi timpul tradiţional de acţionare de opt ore a dat cel mai bun randament în albire, participanţii ce au urmat acest tratament au raportat niveluri mai mari de sensibilitate a dinţilor după 16 zile de tratament”, au declarat cercetătorii. Grupul de o oră s-a asemănat cel mai mult cu cel de opt ore în ceea ce priveşte albirea dinţilor şi au dat cel mai bun randament în ceea ce priveşte sensibilitatea scăzută  dinţilor, au adăugat cercetătorii.