Ştiri medicale

Sigilarea dinţilor, o barieră eficientă împotriva cariilor

Scris în data de 27 Jan 2011

Pasta de dinţi, aţa dentară, apa de gură fac deja parte din viaţa noastră de zi cu zi, dar fluorul şi sigilările dentare pot fi în continuare considerate cele mai folositoare “unelte” pe care le avem la îndemână pentru prevenirea cariilor dentare. Dentiştii ştiu cât de important este aportul de fluor în menţinerea unei danturi sănătoase. În plus, de mai bine de 30 de ani, sigilările dentare s-au dovedit a fi cea o metodă eficientă de protecţie împotriva cariilor.


Cariile dentare reprezintă o problemă încă de la cele mai fragede vârste. Ele afectează aproximativ o cincime din copiii cu vârste între doi şi patru ani, mai mult de jumate din copiii de opt ani şi peste trei sferturi din adolescenţi.

Ce sunt sigilările dentare?
Sigilarea este o măsură de prevenire a formării cariilor pe suprafeţele dentare ce prezintă şanţuri, adică molării şi premolarii. În mod natural saliva protejează suprafeţele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, însă nu spală şi suprafeţele cu şanţuri şi fisuri. Deci dinţii care conţin aceste şanţuri (molarii de 6 şi 12 ani şi premolarii) au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la vârste fragede, explică dr. Raluca Babă, medic specialist stomatolog.

Pricipalii dinţi care beneficiază de aceste sigilări sunt molarii şi premolarii pe măsură ce erup, dar şi şi alţi dinţi care prezintă şanţuri sau gropiţe retentive pe suprafaţa lor şi care prezintă acelaşi risc de a forma carii. Adresaţi-vă medicului pedodont pentru o evaluare amănunţită, situaţia dentară a fiecărui copil fiind unică.

O să mă doară?
Sigilarea dentară se realizează cu ajutorul unui lichid răşinos care se aplică pe suprafeta dintelui şi care umple lăcaşurile şi adânciturile dintre dinţi. Răşina se întăreşte complet iar imperfecţiunile smalţului sunt astupate. Măsura împiedică depunerile de mâncare şi bacteriile să pătrundă în aceste spaţii retentive şi mult mai greu de accesat cu periuţa.

Procedura prin care sunt aplicate sigilările nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie şi nu impune folosirea frezei.

Intervenţia este uşoară şi de scurtă durată. După ce dintele este curăţat, se aplică un gel special pe suprafaţa dentară, care este lăsat să acţioneze câteva minute, apoi dintele este curăţat şi uscat. Urmează acoperirea dintelui cu materialul protector care se întăreşte în aproximativ un minut.

Sigilările nu modifică aspectul dinţilor. În mod normal substanţa protectoare este transparentă sau de culoare albă şi nu sunt observabile decât dacă dintele este privit de aproape, cu atenţie.

Materialul de sigilare se menţine pentru aproximativ doi ani, timp în care asigură o protecţie împotriva cariei dentare. Eficienţa sigilării este dată şi de respectarea de către pacient a măsurilor de igienizare, efectuarea unui periaj optim. Se recomandă controale periodice şi refacerea sigilării la nevoie.

Sigilările nu sunt suficiente pentru protejarea completă a danturii.
Sigilările dentare sunt doar o parte din măsurile de prevenire a cariilor dentare. Un program complet de prevenţie înseamnă:
– periaj dentar corect;
– folosirea aţei dentare;
– folosirea fluorului după schema indicată de medicul stomatolog;
– controale periodice la medicul stomatolog (o dată la şase luni);
– ortodonţie;
– tratamente dentare preventive;
– alimentaţie sănătoasă.

Sursa:medlive.hotnews.ro