Ştiri medicale

50% dintre tinerii şi adulţii din România suferă de sensibilitate dentară

Scris în data de 27 Jan 2011

Românii se situează pe un loc codaş în ceea ce priveşte vizitele la medicul stomatolog, conform rezultatelor unui Eurobarometru citat în gândul.info. Astfel, doar 34 la sută dintre conaţionali merg la dentist cel puţin o dată pe an, în timp ce 83 la sută dintre olandezi au fost cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi – 78 la sută, luxemburghezi – 77 la sută şi germani – 77 la sută. Francezii merg la dentist într-un procent de 52 la sută, potrivit Eurobarometrului.

În plus, 30 la sută dintre români au experimentat dificultăţi în a consuma alimente ca urmare a problemelor stomatologice, în timp ce 16 la sută dintre români sunt jenaţi de aspectul propriei danturi, fapt ce îi determină să se izoleze social. Preţul mare al controalelor şi al tratamentelor dentare, absenţa danturii false precum şi problemele dentare minore sunt câteva dintre motivele care i-au determinat pe români să stea departe de cabinetul medicului dentist.

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii şi adulţii din România suferă de sensibilitate dentară, afecţiune care netratată poate duce la pierderea dinţilor.

“Hiperestezia dentinară – aşa cum o numesc medicii – este o problemă de sănătate publică, reprezentând o afecţiune subdiagnosticată şi netratată corespunzător. De aceea, consultul preventiv este important, mai ales că această boală afectează jumătate din populaţia cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, a explicat dr. Elena Marcu, medic specialist medicină dentară, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Românii se situează pe un loc codaş în ceea ce priveşte vizitele la medicul stomatolog, conform rezultatelor unui Eurobarometru citat în gândul.info. Astfel, doar 34 la sută dintre conaţionali merg la dentist cel puţin o dată pe an, în timp ce 83 la sută dintre olandezi au fost cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi – 78 la sută, luxemburghezi – 77 la sută şi germani – 77 la sută.

Francezii merg la dentist într-un procent de 52 la sută, potrivit Eurobarometrului.  În plus, 30 la sută dintre români au experimentat dificultăţi în a consuma alimente ca urmare a problemelor stomatologice, în timp ce 16 la sută dintre români sunt jenaţi de aspectul propriei danturi, fapt ce îi determină să se izoleze social. Preţul mare al controalelor şi al tratamentelor dentare, absenţa danturii false precum şi problemele dentare minore sunt câteva dintre motivele care i-au determinat pe români să stea departe de cabinetul medicului dentist.

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii şi adulţii din România suferă de sensibilitate dentară, afecţiune care netratată poate duce la pierderea dinţilor.  “Hiperestezia dentinară – aşa cum o numesc medicii – este o problemă de sănătate publică, reprezentând o afecţiune subdiagnosticată şi netratată corespunzător. De aceea, consultul preventiv este important, mai ales că această boală afectează jumătate din populaţia cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, a explicat dr. Elena Marcu, medic specialist medicină dentară, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.